lørdag 2. mai 2015

Gamlemor ser deg - med Google Analytics

Visste du at verktøyet Google Analytics gir oss mulighet til å se hvor mange som har besøkt en nettside, hvem de er, hvor de kommer fra, hvilke interesser de har og hva de gjorde der?


Et blogginnlegg for oss som er glade i tall og analyser

Google Analytics er et gratisverktøy fra Google som benyttes til analyseformål. I følge Wikipedia retter verktøyet seg mot markedsførere, og ikke webmastere og teknologer. Google Analytics er med andre ord godt egnet for å analysere trafikken på en nettside for å måle om vi har lyktes med markedsføringsstrategier, kampanjer, såkalte landingssider eller generell oppbygging av nettsiden.

På nettsiden til Google Analytics guides vi greit gjennom oppretting av konto. Så må vi ha en sporingskode, eller Sporings-ID, som skal legges inn på den nettsiden vi ønsker å analysere. Dette kan ofte være litt kronglete, men på blogger som ligger på Googles bloggplattform Blogger, er det (selvfølgelig!) svært enkelt å legge til sporingskoden. Her lagres den bare i et felt under Innstillinger, og så er alt fiks ferdig, klart til bruk!


Men først må vi vente litt...

Det tar nemlig litt tid før Google Analytics er klar til å vise statistikken for nettsiden, men etter noen timer begynner informasjonen å tikke inn. Skjermbildet under viser en oversikt over hvor mange økter og hvor mange brukere som har vært inne på nettsiden i en gitt periode. Hvis en bruker er innom flere ganger, telles det som en ny økt. Kakediagrammet viser hvor mange prosent av brukerne som er nye. Vi kan også se at antall sidevisninger er høyere enn antall økter, og det er altså vist 1,6 sider i snitt per økt. Fluktfrekvensen viser om brukeren har klikket seg videre rundt på nettsiden eller om han har gått rett ut igjen.


Oversikt over hvor mange som har vært inne på nettsiden
Oversikt over hvor mange som har vært inne på nettsiden

Men la oss se litt nærmere på tallene. Hva er det egentlig vi ser her? Hvorfor er det en topp på kurven den 24. april? Og hvorfor er kurven på bunn den 29. april?


En strategi for å få opp aktiviteten på bloggen

For å bli kjent med verktøyet, valgte jeg å sette opp overvåking av bloggen min. Men da måtte jeg få noe trafikk inn dit. Samtidig ønsket jeg å teste ut hvilke kanaler som ga flest klikk inn på siden og spore aktiviteten til brukerne. Jeg måtte ha en plan...

  • Legge ut link på itslearning for medstudenter, 20. april
  • Poste innlegg på LinkedIn med oppfordring om å klikke seg inn, 21. april
  • Poste innlegg i gruppen Sosiale medier på LinkedIn, 22. april
  • Poste innlegg i gruppen Stort og smått om sosiale medier i Norge på Facebook, 23. april
  • Poste innlegg på Facebook-veggen min med oppfordring om å klikke seg inn, 24. april
  • Poste 2 - 3 innlegg daglig på Twitter, 25. - 28. april

Det hører med til historien at jeg ikke hadde linket til bloggen på LinkedIn eller Facebook tidligere. På Twitter hadde jeg imidlertid lagt ut link til bloggen flere ganger, så her kunne det potensielt komme inn brukere fra tidligere innlegg.

Venner på Facebook er kjekt å ha

Med denne informasjonen tilgjengelig, ser vi fort at vennene på Facebook var superivrige til å klikke seg inn og det forklarer toppen på kurven. Bunnen på kurven kom da jeg avsluttet "eksperimentet". Men hvorfor går kurven oppover igjen mot 1. mai? Hmm... Kan vi finne ut noe mer om det?


Kanaler
Oversikt over antall brukere i de ulike kanalene

Denne oversikten viser at brukerne deles inn i fire kanaler; Referral, Social, Direct og Organic Search, der Referral er den med flest økter. Klikker vi oss inn på Referral, får vi se detaljer om hvor brukerne har kommet fra. Som vi ser i kildeoversikten under, viser dette seg å være falsk trafikk, som faktisk aldri har vært innom nettsiden min! Noen har altså klart å hacke sporingssystemet til Google Analytics slik at statistikken blir feil. Dette er visstnok et utbredt problem med Google Analytics, og tips for hvordan vi kan få fjernet denne feilkilden finner vi blant annet her. Vi bør også sette opp et filter som fjerner vår egen aktivitet på nettsiden.


Kilder i kanalen referrals
Kildeoversikt for kanalen Referrals - som vi ikke ønsker å ha med i statistikken!

Når vi har fått fjernet den falske trafikken, ser oversikten slik ut. Vi har fortsatt den samme toppen og bunnen på kurven, selv om en betydelig andel av trafikken er borte. Sider vist per økt er en smule høyere, tilsvarende gjelder den gjennomsnittlige øktvarigheten.


Oversikt uten spam
Oversikt over hvor mange som har vært inne på nettsiden etter at falsk trafikk er fjernet

Brukere fra seksten fylker

Nå kan vi gå inn og se hvor i verden brukerne har kommet fra. Av 315 brukere, er 295 fra Norge. Vi ser at det helt klart er flest brukere fra Sør-Trøndelag, med Oslo hakk i hæl. Og mange av disse har vært inne på bloggen flere ganger. De har klikket seg videre og vært inne på nettsiden i 2 minutt og 3 sekund i gjennomsnitt.

Brukere fra Norge
Oversikt over brukere fra Norge


Flest kvinner

Vi kan få ut statistikk som viser at det er flere kvinner enn menn som har vært inne på bloggen, og det er flest brukere i aldersgruppen 35 - 44 år. Det er også mulig å drille seg ned og se hvor mange kvinner og menn det er i de ulike aldersgruppene. I tillegg kan vi få oversikter som viser interesseområder for brukerne.



Hvor kom de fra?

Oversikten under viser hvor mange brukere som har kommet fra Facebook, Twitter og LinkedIn. Kildene er listet opp flere ganger med litt ulike skrivemåter. Det gjør det mulig å se hvor mange som har brukt nettsiden i mobilvisning og ordinær visning. t.co står for Twitter. For spesielt interesserte er l.facebook.com og lm.facebook.com anonyme linker fra Facebook i følge denne nettsiden.

Oversikten viser også at brukerne som kom fra linkedin.com (5 stk) antagelig ikke fant noe av interesse da de har en fluktfrekvens på 100%. Brukerne fra lm.facebook.com (8 stk) var imidlertid i snitt 9 minutt og 37 sekunder på nettsiden, så selv om det ikke var så mange av dem, har de brukt mest tid inne på bloggen av alle. Antagelig er det disse brukerne som er i min målgruppe.


Oversikt over hvor brukerne kommer fra
Oversikt som viser hvor brukerne kommer fra


Hvor gikk de?

Men hva gjorde brukerne da de var inne på nettsiden? Hvilke blogginnlegg er mest lest? Det kan vi se av oversikten under som viser aktiviteten til brukerne i kanalen Social. En m=1 i adressefeltet betyr at brukeren har lest siden fra en mobil enhet. De to øverste adressene er hovedsiden som til sammen har vært vist 273 ganger. Vi ser også at siden nyttige har vært vist 58 ganger. Det var den siden jeg linket til i de sosiale gruppene på Facebook og LinkedIn, samt på Twitter.

Hvor kom brukerne fra?
Oversikt som viser hvor brukerne gikk

Fancy grafikk

En litt annen visning av den samme informasjonen ser vi under. Her kan vi også spore i hvilken rekkefølge sidene ble vist og hvor mange som falt i fra underveis.

Fancy grafikk
Fancy grafikk som viser hvilke sider brukerne har vært inne på

Direktevisning

En annen litt stilig visning, er Analytics Direktevisning, som viser selve nettsiden som spores og hvor mange prosent av aktiviteten som har foregått på de ulike delene på siden. Den er selvfølgelig interaktiv og vi kan klikke oss rundt for å se flere detaljer. De små oransje boblene viser at svært mange har klikket seg inn på hovedsiden, 91%.

Analytics Direktevisning
Analytics Direktevisning


Sanntid

Hvis vi har et stort nettsted med mye trafikk, kan det være spennende å se hvem som er inne på siden akkurat nå. Det er ikke like spennende på min blogg, men her ser vi hvordan det ser ut når én bruker fra Trondheim er inne på siden (og det er ikke meg).

Sanntidsvisning av aktiviteten på nettsiden
Sanntidsvisning av aktiviteten på nettsiden


Konklusjonen

Det er ingen tvil om at Google Analytics er et svært kraftig verktøy. Her har jeg kun vist et lite utvalg av mulighetene. Men når vi nå tross alt har vært igjennom all denne statistikken, grafikken og visningene, er det mulig å konkludere med hvorfor trafikken steg fram mot 1. mai? Jeg har nok ikke funnet et entydig svar på det dessverre. Hypotesen er at det er en treghet i brukergruppen. Noen er svært aktive på nett og gikk inn samme dagen jeg la ut postene, mens andre ikke bruker sosiale medier hver dag. Noen er muligens også mer aktive når de har fri. Vi ser at en del av brukerne har vært innom tidligere. Kanskje de ønsket å bruke fridagen sin til å gå litt mer i dybden? Dette viser at vi må følge brukerne over tid for om mulig kunne se et brukermønster. Har jeg sådd et frø som gir et jevnt sig av brukere, eller vil kurven gå ned til null igjen uten videre aktiv oppfølging og deling i sosiale medier?


Detaljer på bruk
Trafikken på nettsiden i sosiale medier fram mot 1. mai

Har du brukt Google Analytics eller tilsvarende analyseverktøy som følger med Blogger, Twitter, Facebook, SlideShare eller andre? Synes du det er nyttig? Legg gjerne igjen en kommentar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar